Minister Ard van der Steur.© Marcel Antonisse Minister Ard van der Steur. Nederland houdt nu het op een na hoogste dreigingsniveau, maar het allerhoogste lijkt in zicht.Volgens minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zitten we „aan de bovenkant van de bandbreedte” van dit niveau. Dat komt volgens hem „door wat er met de Thalys is gebeurd en enkele andere zaken”. Wat die zaken zijn, blijft ongewis. Pas als er concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland, gaat het dreigingsniveau omhoog van ’substantieel’ naar ’kritiek’.

Nadat PVV-leider Wilders in de ’commissie Stiekem’, waar in het geheim de landsveiligheid wordt besproken, beweerde zulke schokkende informatie te hebben gekregen dat hij een signaal wilde geven, staat de terreurdreiging nog hoger op de agenda aan het Binnenhof. Zeker nadat gisteren de beveiliging van de Nederlandse ambassade in Brussel is opgeschroefd. In het gebouw zit ook de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de EU.

Paraatheid

Over de reden van de verhoogde staat van paraatheid willen de autoriteiten niets zeggen. Mogelijk heeft de extra beveiliging te maken met de Nederlandse deelname aan de luchtaanvallen op Islamitische Staat. Ook de ambassades van andere deelnemende landen van de coalitie tegen IS kregen extra militaire beveiliging, zoals Canada, Australië, Qatar, Jordanië, Saoedi-Arabië en Turkije. De ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Denemarken en Israël kregen al eerder extra bewaking.

Van der Steur zegt niet te weten waar Wilders het over heeft als hij praat over schokkende informatie die hij niet mag onthullen.